Nitin Shroff

Expo #15 - Koorts

« On ne peut parler de façon singulière et artistique de soi que par le biais du rituel. Et en même temps, pour accéder au rituel, je n’ai pas d’autres recours ou support que mon propre corps, ma propre image. On peut retrouver ici cette relation (...) entre l’art et un évènement grave que l’on ne peut accepter que par la construction de rituels. »

Nitin Shroff werd geboren in Mumbai. Zijn vaders familie vluchtte uit Karachi toen Pakistan zich afscheurde van India. Zijn moeder is afkomstig van de Seychellen. Op zijn tweede verhuisde de familie naar Londen, waar hij opgroeide. Na de nodige omzwervingen ging hij in de buurt van zijn moeder wonen en werken, in de Languedoc.

Het lichaam, de geste en de materie spelen een centrale rol in zijn oeuvre. Verf is voor Shroff een sensuele materie, in haar diverse stadia van vloeibaarheid of stolling analoog aan de lichaamsvochten. Schilderen is een bij uitstek intuïtieve, universele, absolute expressievorm. De directheid van video of fotografie laat dan weer toe om het alledaagse zonder veel poespas in een rituele vorm te gieten. In een ‘tryptiek’ van videoschermen worden respectievelijk een reeks ‘alledaagse rituelen’ in het atelier, een toevallige en tegelijk poëtische choreografie van een troep schoolmeisjes en een reeks Waterrituelen getoond. Die laatsten herinneren er ons aan dat water ruim 60% van ons lichaam en 75% van het aardoppervlak uitmaakt.