Jorik Dzobava

Expo #24 - Maybe Tomorrow - Joris Ghekiere in Emergent

Jorik Dzobava (°1994), de leeuwerik van de Kaukasus, maakt schilderijen die op een minimale, snelle manier uit de natte verf worden opgetrokken en voortvloeien uit zijn fascinatie voor bepaalde figuren uit de kunstgeschiedenis (David Teniers, Anthony Van Dyck, Chardin, Corot), zijn kennismaking met literaire en filosofische werken (Victor Hugo over Shakespeare, de filosoof Francis Bacon, Faust) en zijn voorliefde voor gravures.

Zelf een voortreffelijk etser, begon hij enkele jaren geleden met het naschilderen en in kleur weergeven van gravures. Vandaag maken deze werken deel uit van stillevens, die ook eigen schilderijen kunnen bevatten. Dzobava munt uit in het vatten en neerzetten van een sfeer. Zijn werk is sensueel, bevlogen en teder. Als je zijn schilderijen ziet, weet je zeker dat de wereld eigenlijk geschapen is om uit te monden in schilderijen, Mallarmé had gelijk.

Ook straalt zijn werk zelfvertrouwen uit. Gewoon schilderijen maken is genoeg. Maar alleen wanneer die vrijheid veroverd werd door voorgangers, kunnen jonge mensen haar belichamen.

Tekst: Hans Theys