Jérôme Degive & Manuel Falcata

Expo #30 - 10 jaar Emergent

In 2020 nam Atelier Pica Pica met een solo de volledige galerie in, onder de suggestieve titel Ricochets. Inmiddels is het driemanscollectief uit Luik opgehouden te bestaan, maar twee van de voormalige leden, Jérôme Degive en Manuel Falcata, creëren nog altijd gezamenlijk kunst.

Hun praktijk bevat reminicenties aan de historische avant-garde, vooral de constructivistische kunst van de jaren 1910 en ’20. Terwijl een eeuw geleden het utopische geloof in universele waarheden en gestandaardiseerde oplossingen floreerde, vertonen de meeste van de huidige ‘constructivisten’ eerder een DIY (Do It Yourself)- of ‘bricolage’- attitude.

De ‘grondstoffen’ voor hun kunst vinden Degive en Falcata op straat. En dan gaat het zo- wel om de indrukken van ‘esthetische accidenten’ die ze in de stad opdoen, als de objecten of materialen die ze er aantreffen, en die ze als ‘stadsjutters’ verzamelen in hun atelier. De gepresenteerde objecten, vaak assemblages, situeren zich ergens tussen twee en drie dimensies. Deze dubbelzinnigheid aan de kant van het object genereert eenzelfde ambiguïteit aan de kant van de toeschouwer, waarvoor het nimmer echt duidelijk wordt hoe zich tot deze dingen te verhouden.