Emmanuelle Quertain

Expo #30 - 10 jaar Emergent

In de bezoekersgids van haar solo Nouvelles (2017) schreef Emmanuelle Quertain:

Een jaar al droom ik zonder het te weten over deze krant die niet bestaat. Die onbestaande krant is het fantasma van een openbare plek. Een plek waar de beelden die ons vanuit de wereld bereiken op elkaar inwerken. In die krant zouden er o.a. weerberichten staan van verschillende momenten (...), kronieken die ons informeren over een licht dat ondertussen verdwenen is (...). De krant zou ook een onderdeel bevatten over de spanningen die ons bezielen, over de bewegingen van geweld en heldendom en over de weidsheid waaruit onze realiteit is opgebouwd. Het zou een krant zijn van alle mogelijke niveaus (ze zou een uitstappenrubriek, kitsch en politieke commentaar met elkaar verbinden) en van alle strekkingen (links, rechts, centrum, boven en onder), die vragen zou stellen over de manier waarop informatie wordt geproduceerd.

Een krant waar zich een ruimte zou kunnen ontplooien zonder directe functie, en waarvan de bladzijden zowel de sneeuw op de toppen van de bergen als een stilleven zouden kunnen herbergen. Benoem mij tot hoofdredactrice van deze eenmalig te verschijnen krant, en u bent een bezoeker die mijn tentoonstelling heeft begrepen!

Expo #12 - Nouvelles

Emmanuelle Quertin presenteert in Nouvelles een nieuwe reeks schilderijen, in nauwe dialoog met de ruimtes van de galerie. De tentoonstelling is gecreëerd rond het concept van een fictieve krant, die het fantasma is van een openbare plek. Een plek waar allerhande beelden ons vanuit de wereld bereiken en op elkaar inwerken. De krant bevat weerberichten, maar ook items die ons informeren over een licht dat ondertussen verdwenen is en dat nu nog slechts de idee van licht is, de louter conceptuele laag van zijn figuratie. Berichten die handelen over de spanningen die ons bezielen, over de bewegingen van geweld en heldendom en over de wijsheid waaruit onze realiteit is opgebouwd. Het is een krant van alle mogelijke niveaus: een uitstappenrubriek, kitsch en politieke commentaar worden met elkaar verbonden. Het nieuws is van alle strekkingen (links, rechts, centrum, boven en onder). De tentoonstelling Nouvelles beslaat drie ruimtes van de galerie die elk een naam kregen van de kunstenaar: de contigentiezaal, de zaal van de schilderkunst en de mediazaal.

Expo #5 - ZWMN/Un chat dans un sac

--- Origineel bericht ---
Onderwerp: liste de questions à partir desquelles écrire sur le travail
Datum: Mon, 1 Sep 2014 08:27:53 +0200
Van: Emmanuelle Quertain 
Aan: Frank Maes

Bonjour Frank,

Voici la liste des questions sur le travail de peinture que je réalise pour l’expo Emergent:
Si l’intérieur et l’extérieur étaient deux notions dépassées?
Si le colonialisme, la manière dont les nouveaux médias prennent en charges – traitent – le corps, continue que va-t-il advenir de nous?
Si on posait la question d’avoir des droits sur quelque chose?
Si on voit un arbre dehors pour montrer un intérieur, qu’est-ce que cela implique?
Si on ne voit que des intérieurs dans des salles fermées?
Si on ne peut plus prétendre à une “intériorité’ aujourd’hui?
Si le fait qu’il n’y aie plus “d’intériorité” aujourd’hui ne nous empêche en rien de poursuivre ce dialogue de la pensée avec nous-même c’est qu’il n’est pas si facile à interrompre?
Que veut dire un dialogue avec soi-même?
Si il n’y a pas de changement entre l’intérieur et l’extérieur ou que l’intérieur et l’extérieur ne sont plus un signe d’une distinction/ d’une séparation qu’arrive-t-il ? Qu’est-ce que cela implique?
Caspar David Freidrich disait que “Si un peintre ne voit rien en lui-même il ferait bien de ne pas peindre non plus ce qu’il voit devant lui”… qu’en est-il de cette phrase aujourd’hui?

Bien à toi,
Emmanuelle