Meervoud

08/07/2016 - 18/09/2016
Expo #10

Het Latijnse ‘plex’ (van plicare) betekent ‘geplooid’ of ‘gewikkeld’. ‘Complex’ is een geheel dat meer is dan de som van de delen. Omdat de relaties tussen de delen te ingewikkeld zijn, kan het resultaat van hun samenspel nooit volledig verklaard of voorspeld worden. Het doemt op, verschijnt, telkens opnieuw.

Onze maatschappij wordt gekenmerkt door een hoge mate van complexiteit. Een aantal factoren die dit gestimuleerd hebben, zijn digitalisering, globalisering en migraties. Tal van maatschappelijke en culturele domeinen worden gekenmerkt door een scherper bewustzijn van meervoudigheid en ontwikkelen modellen, methodes en processen om, in en vanuit die complexiteit, een zekere mate van leesbaarheid en helderheid te genereren.

De tentoonstelling Meervoud omvat voorstellingen van meervoud of complexiteit en beelden die zelf, in hun structuur, meervoudig zijn. Met complexiteit wordt in het algemeen bedoeld: de mate waarin de verschillende functies waaruit een systeem bestaat groot in aantal en afhankelijk van elkaar zijn. Of nog: een eigenschap van een systeem of model die niet af te leiden is uit elk van de afzonderlijke componenten maar alleen uit het systeem of model als geheel. Complexe systemen kunnen niet herleid worden tot de optelsom van hun componenten; de wijze waarop ze als geheel ‘verschijnen’ of ‘opdoemen’ kan bijgevolg nooit integraal voorspeld worden.

Curators: Jerry Galle, Bas van den Hurk en Frank Maes

KUNSTENAARS
Eylem Aladogan
Morehshin Allahyari & Daniel Rourke
KP Brehmer
Hedwig Brouckaert
Jo Caimo
Werner Cuvelier
Sue Ferge
Jerry Galle
De Geuzen
Rachel Koolen
Atelier Pica Pica
Eran Schaerf & Eva Meyer
Chris Swart
Thomas Swinkels
Bas van den Hurk & Koen Delaere

Simultaan presenteert Emergent THE ALGORISTS, 
een kabinettentoonstelling met werk van computerkunst-pioniers.

Een algorist is iemand die met algoritmen werkt. Een wiskundige dus? Want een algoritme wordt meestal begrepen als de stapsgewijze mathematische procedure om een bepaalde berekening uit te voeren. Maar een algoritme is in het algemeen een eindige reeks instructies om een duidelijk vooropgesteld doel te bereiken. Kunstenaars kunnen dus ook algoritmische procedures gebruiken.

Algoritmische kunst kunnen we terugvinden doorheen de hele geschiedenis, van prehistorische gevlochten manden tot geometrische en conceptuele kunst in de twintigste eeuw. Maar de komst van de computer maakte dat algoristische kunstenaars uit de late twintigste eeuw ongeziene vormen konden genereren in zowel beeldende kunst als muziek. Vandaag verstaat men onder ‘algoristische kunstenaar’ iemand die eigen, originele algoritmische procedures gebruikt om nieuwe vormen te creëren.

De kabinettentoonstelling The Algorists, toont werk dat met de computer gegenereerd is, daterend uit de jaren 1980 tot 2000. In de tentoonstelling zijn o.a. plottertekeningen te zien. Een plotter is een soort printer waarmee complexe (lijn)tekeningen gemaakt kunnen worden. De machine bestaat uit een pen die met behulp van twee haaks op elkaar staande armen traag over een vel papier beweegt. Vandaag is de plotter in onbruik geraakt en vervangen door de inkjet printer.

Curators: Jerry Galle en Peter Beyls

KUNSTENAARS:
Peter Beyls
Harold Cohen
Vera Molnar
Lillian Schwartz
Roman Verostko

Bezoekersgids