DE LA TRANQUILLITÉ/VAN HET VERPOZEN

02/03/2019 - 19/05/2019
EXPO #19

“Ah oui, les Flamands aiment se faire mal.”

Of we interesse hadden om samen een tentoonstelling te maken, simultaan in beide plekken en met dezelfde kunstenaars? Die vraag kregen we van Pierre Mossoux, artistiek directeur van het cultureel centrum te Marchin – een plek die we niet kenden. Wel konden we vaststellen dat Emergent al opmerkelijk vaak met Franstalige kunstenaars gewerkt heeft, van Berlanger en Quertain tot Gérard of Atelier Pica Pica. Toen we vorig jaar met de Vrienden van de galerie een weekend in Luik doorbrachten, en daarbij onder andere de Biennale de l’image possible, galerie Nadja Vilenne, de collectie Crismer en het atelier van Marc Angeli bezochten, viel ons op hoe warm we daar ontvangen werden. “U komt een weekend doorbrengen in Luik, in plaats van in Parijs of Amsterdam? Formidable!”

Verstandhouding, ontvankelijkheid, “verbondenheid, ja zelfs tederheid,” “een gelukkige mengeling van kunst en levenskunst.” Deze waarden staan centraal in la manière de faire van CC Marchin, niet alleen in de omgang met mensen of met het schitterende landschap van de Condroz, maar ook met kunstwerken. In die zin, schrijft Pierre Mossoux, is het beleid minder gericht op bepaalde scholen of namen, op invloeden van mode of genre, of van al te theoretische debatten. Pierre had ook een voorstel van thema in petto: “de la tranquilité.” Bijna een provocatie in deze heftige tijden. We aanvaardden de samenwerking en de titel in dank, en voegden eraan toe: “van het verpozen.”

De samenwerking genereert een spel van gelijkenissen en verschillen. Ook Emergent ligt perifeer, in een schitterend landschap. Ook hier geen theoretisch discours, noch machinaties van de globale kunstmarkt. Ook Emergent tracht diverse toegangen tot hedendaagse kunst te creëren, door middel van verzorgde tentoonstellingen, klare taal, rondleidingen of kunstreizen. Maar in de selectie van kunstenaars spelen de waarden van Marchin een minder grote rol. Wij zijn in de eerste plaats op zoek naar nieuwe, ongeziene beelden of expressievormen. In de overtuiging dat een veranderende wereld om nieuwe vormen vraagt, die op hun beurt onze cultuur open houden. We ontwaren dus een andere tijdsbeleving in de werking van beide kunstplatformen.

Tijdens een eerste bezoek aan Marchin spraken we onze bewondering uit voor de prachtige omgeving. Het gaf ons zin om in het voorjaar van 2019 in de Condroz te komen fietsen. Waarop Pierre de gevleugelde woorden formuleerde waarmee we deze inleiding begonnen.

Curators: 
Ann Cesteleyn, Frank Maes, Pierre Mossoux

KUNSTENAARS
Marc Angeli
Herman Asselberghs
Raphaël Buedts
Sylvie Canonne
Christine Couvent
Alexia Creusen
Dieter Daemen
Alice De Mont
Frank Depoorter
Willy De Sauter
Sarah De Vos
Alain Janssens
Maurice Pirenne
Sarah Westphal

Bezoekersgids