ENLIGHTENED FOUNTAINS PT. 2

29/06/2024 - 15/09/2024
Expo #35

Vincent de Roder stelde zelf als kunstenaar al tentoon bij Emergent tijdens de tentoonstelling Abstracte kunst bestaat niet. Hij is tevens de bezieler van Loods 12 in Wetteren, waar hij gelijkgestemde kunstenaars uitnodigt om tentoon te stellen. In 2015 organiseerde hij bij Jan Colle in Gent het eerste luik van Enlightened Fountains.

Met Enlightened Fountains Pt2 brengt hij bij Emergent het werk samen van 10 kunstenaars. De aanwezigheid van water kan zowel in de natuur als in een stedelijke omgeving een element zijn dat rust en contemplatie teweegbrengt. Er is zowel sprake van een directe, fysieke verhouding tot de materie, het concrete ding, als een zekere afstand. Doordat we ons bewust zijn van onze zintuiglijke waarneming, zorgt deze aandacht er ook voor dat we ons tot het mentale richten. 

De verlichte fontein roept bij de Roder een herinnering op van een waterorgel, ooit te zien in het pretpark De Efteling. Het waren verschillende fonteinen die water spoten op maat van muziek en die belicht werden met verschillende kleurlampen. Dit totaalspektakel bracht een zekere begeestering teweeg, een niet meteen te verklaren schoonheidservaring. De Roder brengt geen totaalspektakel, wel begeestering. Geen aaneenschakeling van verlichte fonteinen, maar tien individuele kunstenaars die zich, in de vorm van verschillende media en vanuit verschillende standpunten, verhouden tot onder andere de schilderkunst en een moment van contemplatie bieden.

KUNSTENAARS:
Nienke Baeckelandt
Eloïse Baele
Rein Dufait
Nicolas Kozakis
Simon Laureyns
Katja Mater
Rik Moens
Marc Rossignol
Frank Van Den Berghe
Elke Van Kerckvoorde

Bezoekersgids