(ALS) TEKENS IN DE RUIMTE

06/07/2018 - 16/09/2018
Expo #17

(Als) tekens in de ruimte is een tentoonstelling over kunst, architectuur, display en hun dialoog. Ze kwam tot stand dankzij een dialoog tussen mijzelf en Hans Demeulenaere, een van de zes deelnemende kunstenaars. Samen nodigden we kunstenaars uit van wie we dachten dat ze op een boeiende manier zouden interageren met de architectuur van Huis de Valk, het 16de-eeuwse pand waarin Emergent gevestigd is.

(Als) tekens in de ruimte bevraagt (tentoonstellings)architectuur en de implicaties ervan, displays en de neutraliteit of kracht ervan. Dankzij het ‘gesamtkunstwerk’ zijn de domeinen van architectuur, display en kunst al lang geen afgebakende gebieden meer, maar bestaat er daarentegen een gelijkwaardigheid en kruisbestuiving tussen deze vormen. In het verleden herdachten avant-garde kunstenaars/ontwerpers zoals bijvoorbeeld Laszlo Moholy-Nagy en El Lissitzky al op radicale wijze de relatie tussen tentoonstellingsruimte, display, kunstobject en toeschouwer. En ook vandaag is de vraagstelling rond display en (tentoonstellings) architectuur van onmiskenbaar belang voor de kunstenaar.

Joachim Coucke, Hans Demeulenaere, Erika Hock, Marc Nagtzaam, Régis Perray en Sarah & Charles beantwoorden elk op hun eigen manier deze vraagstelling. Architecturale vormen van display versperren de weg, onzichtbare architectuur wordt zichtbaar en soms worden architectuur en display het kunstwerk zelf. De kunstenaars spelen een spel met de karakteristieken van de ruimte, grijpen her en der in en voegen zo eventueel betekenis toe. Interpuncties, soms op gespannen voet, dan weer  harmonieus vervlochten: vraagtekens, rustpunten, kritische noten.

KUNSTENAARS
Joachim Coucke
Hans Demeulenaere
Erika Hock
Marc Nagtzaam
Régis Perray
Sarah & Charles

Bezoekersgids